ADAPTO.space: Příroda jako náš partner

ADAPTO.space Příroda jako náš partner

Ve druhé polovině 20. století se zemědělská krajina i koryta vodních toků kvůli zásahům člověka výrazně proměnila. Zatímco krajina byla odvodněna melioračními potrubími, koryta vodních toků narovnána a zahloubena. Takto změněná krajina ale nedokáže odolávat větší nerovnoměrnosti srážek, které provázejí změnu klimatu. Je zranitelná a čelí dlouhodobým obdobím sucha, nebo naopak přívalovým dešťům, které mohou být příčinou povodní.

Každá obec, družstvo, farma, hotel ale i rodinný dům mají z pohledu probíhajících klimatických změn svou vlastní aktuální míru zranitelnosti. My jako firma ADAPTO.space ji v koordinaci s Národním Ústavem pro Integrovanou Krajinu (NÚIK) umíme ohodnotit, a také navrhnout, a nakonec i realizovat sadu opatření pro její snížení. Co to konkrétně znamená v praxi a kdo vlastně jsme?

Respekt ke krajině i ostatním

Společnost ADAPTO.space založili manželé Jan a Alena Nekovářovi. Nejen proto, že žijí na venkově a pozorovali dopady klimatických změn, ale i proto, že chtěli spojit lidi, kterým příroda není lhostejná. Jak sami říkají, největší úsilí není vlastní realizace, ale najít společnou řeč všech zúčastněných a sestavit řešení, která respektují jak krajinu, tak i lidi, kteří v ní žijí. Zatím jsme tedy sice malá, ale pomalu se rozrůstající, moderní firma, která propojuje odborníky z oblasti vodního hospodářství, hydrobiologie, krajinářství, pozemkových úprav a ochrany životního prostředí.

Fungujeme v úzké spolupráci s NÚIK, který na odborné bázi řeší klima-adaptační diagnostiku území za účelem vyhodnocení míry zranitelnosti krajiny a navrhuje priority adaptace území. My jako firma ADAPTO.space se pak orientujeme na projekční činnost konkrétních navrhovaných opatření a následnou realizaci, kterou vnímáme jako stěžejní část naší práce. V naší režii aktuálně vzniká množství tůní a mokřadů, obnov rybníků, revitalizací říčních toků i protierozních opatření včetně výsadeb vegetačních prvků.

ADAPTO.space Příroda jako náš partner Vílanecká střelniceOd loňského roku se staráme například o areál Vílanecké střelnice u Jihlavy. Jak název této lokality napovídá, i ona patří mezi bývalé vojenské objekty, které se dnes ke svému původnímu účelu již nevyužívají. Právě i Vílanecká střelnice má ale stejně jako prostory obdobného charakteru velký potenciál a význam. V areálu totiž žijí vzácné druhy rostlin a živočichů, které je potřeba chránit. Našemu partnerovi, který objekt zakoupil, na budoucnosti a obnově české krajiny naštěstí také záleží, a tak lokalitu svěřil do péče týmu našeho kolegy Jaromíra Maštery, který do krajiny umí vracet ztracený vodní režim. Klíčové je také dotační poradenství poskytované pod hlavičkou NÚIK, díky němuž investorům pomáháme i s finančním zajištěním, které se s již zmíněnými realizacemi pojí.

Know-how ADAPTO.space a NÚIK stavíme na lidech, kteří mají jak zkušenosti, tak zájem a nadšení. Náš tým se skládá z expertů, kteří zdaleka nejsou „jen“ odborníky v dané oblasti. Společně totiž tvoříme především partu nadšenců, kterým další osud naší krajiny není jedno. I z tohoto důvodu se snažíme zlepšit vztah člověka k přírodě a k tomu stejnému pobízet a motivovat také ostatní.

Spolupracujeme s organizacemi dobrovolníků a podporujeme aktivity, které jsou blízké naším zájmům. Jako firma ADAPTO.space jsme se například stali partnery knihy Barokní srdce Evropy režiséra Petra Krejčího, která vznikla na základě stejnojmenného dokumentárního cyklu. Loni jsme se také aktivně zapojili do Landscape festivalu, protože jeho uplynulý ročník se konal v Jihlavě. Svou filozofií nám tato akce byla velmi blízká, protože základní ideou festivalu je zvýšení povědomí o rozsahu, smyslu a významu oboru krajinářské architektury ve vztahu k současné architektuře, umění a veřejnému prostoru, a také snaha o osvětu a mezioborový dialog českých i mezinárodních odborníků, umělců, politiků a samozřejmě široké veřejnosti.

ADAPTO space logoI my sami máme do budoucna v plánu rozvíjet vzdělávací aktivity v oblasti environmentálních studií a chtěli bychom se zaměřit rovněž na převedení zkušeností z volné krajiny do soukromých zahrad. Minulý rok jsme se taky poprvé stali součástí Země živitelky, kde nás budete moct potkat i letos.

Když je vůle spolupracovat

Kromě adaptace krajiny na klimatickou změnu, o kterou se v rámci NÚIK zasazujeme jak na teoretické bázi, tak pak již pod křídly firmy ADAPTO.space i na té realizační, máme ještě další priority. Klademe důraz na návrat udržitelného života do krajiny a podporu vztahu člověka k přírodě. A to jak jednotlivce, tak celé společnosti. Jde nám totiž o změnu obecného hodnotového systému i chování státní správy.

V tomto směru považujeme za velký úspěch spolupráci se zemědělským družstvem ZD Černovice u Tábora, kterou jsme započali v lednu loňského roku. Hospodářská činnost ZD Černovice ovlivňuje hned několik katastrů (Černovice, Dobešov, Střítež, Křeč, Svatava, Lidmaň, Lidmaňka, Hojovice, Vlkosovice a Těmice). Družstvo se specializuje na rostlinnou i živočišnou výrobu. Díky využití kravského hnoje se do půdy dostává organická hmota, která zlepšuje její strukturu i vsakování vody.

ADAPTO.space Příroda jako náš partner ZD ČERNOVICEV Černovicích toho ale řeší mnohem víc. Potýkají se třeba také s dědictvím minulého režimu, kdy docházelo ke slučování pozemků, rušení krajinných prvků, rozorávání mezí a melioracím. Předseda černovického družstva František Průša si uvědomuje, že jako správný hospodář musí půdu chránit proti degradaci a krajinu ozdravit. A to nejen navrácením původních prvků a podpořením biodiverzity, ale také díky zamezení erozi i zrychlenému odtoku vody z krajiny. Proto si ZD Černovice přizvalo na pomoc právě NÚIK a ADAPTO.space. Samo družstvo na složitý proces vrácení funkčních prvků do krajiny nemá z časových důvodů kapacitu – hlavní náplní práce zemědělce je především obstarat základní potraviny. Hlavní ale je vůle spolupracovat, která je naštěstí na obou stranách. A jak konkrétně naše společné úsilí vypadá a v čem spočívá?

„V první fázi jsme provedli diagnostiku a terénní průzkum. Identifikovali jsme odvodněná místa a místa soustředěného povrchového odtoku, zhodnotili pozemky z pohledu ohroženosti zemědělské půdy vodní erozí a dále také podmínky pro druhovou bohatost (biodiverzitu) a
prostupnost krajiny pro lidi i zvířata. Nyní jsme ve fázi návrhové a bavíme se o místech, kde by bylo možné dělat realizace okamžitě a kde jsou tomu vlastnické vztahy nakloněny. Reagovali jsme i na novou zemědělskou politiku 2023-2027 a pomáháme s poradenstvím a návrhem prvků tak, aby seděly s požadavky, které jsou zde nastavené,“ popisuje Eva Procházková, jejíž doménou je otázka eroze půdy i podpora změn v krajině.

Důležitou úlohu v pomoci ZD Černovice ale mají i naši další odborníci – kromě již zmíněného Jaromíra Maštery, který má na starosti management vody, třeba také projektant v oboru vodního hospodářství a krajinného inženýrství Pavel Oulehla. Jsme rádi, že můžeme dělat nejen to, co je přínosné, ale i to, do čeho jsme zapálení – respektovat živou přírodu sami za sebe i v práci, kde jednáme tak, abychom jí byli ku prospěchu a zachovali ji i pro budoucí generace.

Související příspěvky

Leave a Comment