Průzkum: 67 procent sportovních klubů pozoruje zhoršení fyzické kondice u dětí

Průzkum: 67 procent sportovních klubů pozoruje zhoršení fyzické kondice u dětí

Aktuální průzkum České unie sportu, do kterého se zapojilo přes dva tisíce zástupců tělovýchovných jednot a sportovních klubů, potvrdil stále velmi negativní vývoj v oblasti zdravého životního stylu v Česku. 67 % TJ/SK uvedlo, že v posledních dvou letech pozorují zhoršení ve fyzické kondici dětí a mládeže. Skoro polovina klubů také nemá dostatek prostředků pro svoji činnost a stále zásadním způsobem schází finance na kvalifikované trenéry i na provoz a údržbu sportovišť. Valná hromada ČUS za účasti většiny předsedů národních sportovních svazů vyzývá ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví, aby situaci bezodkladně a důrazně začaly řešit.

Dlouhodobé negativní trendy v oblasti pohybové gramotnosti, fyzické kondice či zdatnosti ukázaly již minulé průzkumy České unie sportu. Potvrdilo to také loňské podrobné šetření České školní inspekce ve školách. To, že se stav u dětí a mládeže oproti minulým letům nelepší, ukázal také letošní průzkum, do kterého se během jarních měsíců zapojilo přesně 2145 zástupců sportovních klubů nebo tělovýchovných jednot – většinou se vyjadřovali jejich předsedové.

67 % z nich uvedlo zcela jasné zhoršení fyzické kondice dětí v posledních dvou letech. „O fyzické zdatnosti dětí by se dalo diskutovat hodiny. Člověk se nestačí divit,“ prohlásil zástupce FC Hamry nad Sázavou. „Když děti sportují, tak jen pro zábavu a nejsou ochotny překročit svou komfortní zónu. Až na ojedinělé výjimky,“ uvedl zástupce z Florbalu Jesenice. „Opravdu nás tíží lenost dětí, neochota spolupracovat a neschopnost provádět předváděné cviky,“ doplnil zástupce z klubu z Plzně, který nechtěl být jmenován.

„Situace se opravdu nijak nezlepšuje. Když jsme dotaz na fyzický stav mládeže pokládali v roce 2021, tak nám odpovědělo 73 procent klubů, že se zhoršuje. A to byla doba lockdownů a koronavirové pandemie. Nyní to vidí stejně 67 procent předsedů TJ/SK. Jaký další důkaz chce stát k tomu, aby se konečně intenzivněji věnoval hluboké krizi spočívající v poklesu fyzické zdatnosti školní mládeže,“ ptal se Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Také z těchto důvodů letošní Valná hromada ČUS, největší české střešní sportovní organizace, přijala usnesení v reakci na tento negativní vývoj, který u dětí a mládeže dál pokračuje. Zástupci klubů a národních sportovních svazů vyzývají politické strany, aby institucionálně posílily školní sport na MŠMT, které musí aktivněji stimulovat děti i rodiče a připravovat příležitosti pro zdravý vývoj školní mládeže. Dále delegáti klubů a svazů prostřednictvím usnesení 42. Valné hromady ČUS vyzývají ministerstvo zdravotnictví k přípravě konkrétních kroků pro naplnění letošního usnesení vlády k Plánu podpory pohybu dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních a státní politiky školního a vysokoškolského sportu pro období 2024-2028, a zapojilo do realizace sportovní spolkové prostředí v čele se střešními organizacemi.

Právě o oblasti sportu ve školách na 42. Valné hromadě ČUS hovořil Ondřej Andrys, státní tajemník MŠMT. „Chci se omluvit, jak jsme naplňovali přídomek tělovýchovy v posledních letech na ministerstvu školství. Nyní máme poprvé v historii koncepci s implementačním plánem pro zlepšení stavu,“ prohlásil Andrys.

Zdroj: Česká unie sportu

Související příspěvky

Leave a Comment