MSI Prestige 13 AI Evo A1M: Výkon, elegance a mobilita v jednom

MSI Prestige 13 AI Evo A1M

MSI se nejprve proslavilo na poli herních notebooků, aby své zkušenosti následně zúročilo. Už několik let nabízí i pracovní notebooky, které dokážou směle konkurovat i nejzvučnějším značkám v tomto segmentu. Mezi nejžhavější novinky patří MSI Prestige 13 AI Evo A1M – ultra tenký, ultra mobilní, přitom velmi výkonný a elegantní notebook, se skvělým obrazem v podání 13.3” OLED displeje. Spolu s nejnovější generací procesoru Intel Core Ultra a podporou AI přináší modernímu uživateli to nejlepší, co současné technologie dokážou nabídnout.

K sestavení těla notebooku jsou použity díly vyrobené ze slitiny hořčíku a hliníku, která vyniká svou lehkostí při zachování skvělé pevnosti. K výrobě se používá technologie Thixomolding ATT (Advanced Thixomolding Technology), která umožňuje produkci bezešvých dílů, díky optimalizovanému procesu vstřikování kovu do formy. Notebook tak dostává moderní tělo, které šetří celkovou váhu zařízení, a přitom drží v bezpečí technologie ukryté uvnitř.

Bytelnost konstrukce notebooku potvrzuje i test odolnosti. Společnost MSI provedla rozsáhlé testy podle amerického vojenského standardu MIL-STD-810H, aby uživatelům poskytla notebooky, které mají garantovanou kvalitu. Tyto testy se provádí např. foukáním písku rychlostí 18-29 m/s, aplikací vibrací o frekvenci 5-500 Hz, testem tlaku a testem teploty až při -51 °C.

Konstrukce upevnění displeje k notebooku je navržena tak, aby při otevření do pracovní polohy, spodní hrana víka zvedala základnu od desky stolu a tím zlepšovala proudění vzduchu pro chlazení, které je vyústěno v zadní straně základny, což je ideální pozice. Toto řešení navíc přináší žádoucí zlepšení ergonomie náklonu klávesnice směrem k uživateli. Maximální úhel otevření víka s displejem vůči základně je 180°, každý uživatel si tak může najít optimální pracovní polohu displeje, která vyhovuje právě jemu.

MSI Prestige 13 AI Evo A1M

Uprostřed čela víka s displejem je umístěn ergonomický výstupek, který usnadňuje pohodlné otevření notebooku do pracovní polohy a zároveň navádí uživatele k tomu, aby notebook otevíral za střed čela víka, což vede k tomu, že oba panty jsou namáhány rovnoměrně (oproti otevírání notebooku za roh víka, což může vést k nadměrnému namáhání jednoho pantu a jeho nechtěnému prasknutí). To vede k lepší mechanické kondici celé konstrukce notebooku po dobu jeho životnosti.

MSI Prestige 13 AI Evo A1M váží pouhých 990 g. S takovou „muší“ váhou je radost cestovat i na delší vzdálenosti.

Notebook nabízí plnohodnotnou klávesnici běžných rozměrů s klasickým rozložením kláves a vypadá velmi elegantně. Pro práci v noci uživatel ocení nastavitelné podsvícení klávesnice. Hlavní vypínač, elegantně zakomponovaný do klávesnice, má integrovanou čtečku otisků prstů pro bezpečné přihlašovaní. Pod klávesnicí je umístěn obří touchpad pro pohodlné a snadné polohování kurzoru na obrazovce. Touchpad ve spolupráci s operačním systémem Windows 11 podporuje i nejrůznější gesta.

Mezi hlavní přednosti zařízení patří OLED displej s perfektním obrazem. 13.3″ panel s rozlišením 2.8 K (2880 x 1800) a poměrem stran 16:10 zabírá 90% vnitřní plochy víka notebooku, má tedy příjemně tenké okraje a maximálně využívá plochu a celkové rozměry základny notebooku, které díky tomu mohou být menší. Displej disponuje certifikací VESA DisplayHDR 500 (svítivost 500 nit) a 100% pokrytím barev podle standardu DCI-P3, který se používá hlavně v kinematografii a profesionálním video průmyslu.

Velkou předností OLED panelů je podání černé barvy, což zajišťuje vysoký kontrast. U OLED panelů totiž svítí jen pixely, kde se zobrazuje nějaká barva (jiná než černá), pokud má být pixel černý, je prostě zhasnutý, a tedy téměř dokonale černý.

MSI Prestige 13 AI Evo A1MMSI Prestige 13 AI Evo A1M je nositelem certifikace standardu Intel Evo Edition. Samotný Intel k tomu uvádí, že výběrem notebooku s odznakem Intel Evo Edition máte jistotu, že jeho design byl přísně testován, aby získal tuto „pečeť schválení“. Notebooky s tímto označením splňují více než 75 prémiových parametrů, jako je vysoký výkon, rychlé nabíjení, baterie s dlouhou výdrží, okamžité probuzení, nejlepší konektivita ve své třídě a ideální velikost a hmotnost, prostě vše, co moderní uživatel potřebuje, bez kompromisů.

Obzvláště důležité jsou procesory Intel Core Ultra poskytující samostatnou NPU (Neural Processing Unit) jednotku, která pomůže odemknout zážitky s umělou inteligencí, další úroveň pohlcující grafiky a vysoce výkonného nízkoenergetického zpracování, takže může s jistotou fungovat déle, i když je odpojený od elektrické sítě. Součástí toho je i bezproblémové připojení k jakémukoli telefonu a tabletu (iOS nebo Android). Rychlý příjem hovorů a textových zpráv z počítače, snadný přenos souborů nebo fotografií mezi počítačem a telefonem nebo tabletem a zobrazení oznámení telefonu na jednom místě, bez potřeby přeskakovat pohledem mezi zařízeními.

Důležité je také setkávání s přáteli na Zoomu nebo sdílení nápadů na Microsoft Teams. Webkamera s umělou inteligencí automaticky ruší nežádoucí šum, rozmazává pozadí, koriguje špatné osvětlení a udržuje uživatele ve středu záběru – to vše bez dopadu na výkon nebo vybití baterie. Intel spolupracuje s více než 100 výrobci softwaru, aby přinesly i stovky dalších aplikací s podporou AI.

MSI logoKonfigurace notebooku MSI Prestige 13 AI Evo A1M, pro český trh, nese přesnější kódové označení A1MG-037CZ. Osazena je procesorem Intel Core Ultra 7 155H, který je součástí úplně nové třídy špičkových procesorů, které stojí vedle základních procesorů Intel Core. Jde o první procesory postavené na technologii Intel 4, což pro Intel znamená největší změnu architektury za posledních 40 let. Jedná se o procesory s kódovým označením Meteor Lake.

Osazený procesor patří k tomu nejvýkonnějšímu z řady. K dispozici má 6 výkonových jader (4.8 GHz) s technologií HT, 8 úspornějších jader (3.8 GHz) a 2 jádra (2.5 GHz) s velmi nízkou spotřebou, celkem tedy nabízí 22 výpočetních vláken (díky HT u výkonových jader). Nejúspornější pracovní frekvence procesoru může být 700 MHz. Základní TDP 28 W lze snížit na 20 W, naopak s maximálním Turbo výkonem může TDP poskočit až na 115 W.

V procesoru je nově integrována grafická jednotka (GPU) s označením Intel Arc. Pracuje maximálně na frekvenci 2.25 GHz a nově podporuje i Ray Tracing, takže zvládne i technologie vykreslování světla z novějších her. Ve srovnání s 13. generací procesorů Intel Core, respektive s jejich grafickými jádry, přináší až dvojnásobný výkon.

Mezi další důležité parametry patří operační paměť RAM 32 GB standardu LPDDR5-6400, která je připájena přímo na desce, 1 TB NVMe M.2 SSD s podporou PCIe Gen4 s naměřenými rychlostmi čtení bez mála 7 GB/s.

Webkamera s podporou IR a rozlišením FHD (30fps@1080 p) má integrovanou bezpečnostní mechanickou záslepku čočky.

MSI Prestige 13 AI Evo A1M

Kvalitní zpracování hlasu pro videokonference zajišťují 3 integrované mikrofony. Reprodukci zvuku přináší 2x 2W reproduktory Hi-Res Audio Ready s podporou DTS Audio Processing.

MSI Prestige 13 AI Evo A1MKonektivitu zajišťují 1x Mic-in/Headphone-out Combo Jack, 2x Type-C (USB / DP / Thunderbolt 4) s podporou dobíjení, 1x Type-A USB 3.2 Gen1, 1x HDMI 2.1 (8 K @ 60 Hz / 4 K @ 120 Hz) a 1x čtečka Micro SD paměťových karet.

Bezdrátovou komunikaci zprostředkuje modul Intel Killer Wi-Fi 7 BE1750 s podporou Bluetooth v5.4. K bezpečnostním prvků, vedle již zmíněné čtečky otisků prstů je zde modul dTPM (Discrete Trusted Platform Module) 2.0, fTPM (Firmware Trusted Platform Module) 2.0 a Kensington Lock pro mechanické upevnění notebooku například k pracovnímu stolu.

Notebook obsahuje i světelný sensor pro automatickou úpravu jasu displeje. 4článková baterie má konstrukční kapacitu 65 W a k notebooku je přibalen 65 W napájecí adaptér. Celkové rozměry notebooku jsou 299 x 210 x 16.9 mm a již zmíněná váha 990 g řadí notebook do exkluzivní váhové kategorie pod 1 kg.

V ČR notebook (v konfiguraci s výše uvedenými parametry) naleznete pod přesným označením MSI Prestige 13 AI Evo A1MG-037CZ nebo někdy také s kódem 9S7-13Q222-037. V barevném provedení Stellar Gray (Hvězdně Šedá), 2- letou zárukou a předinstalovaným operačním systémem Windows 11 Pro je aktuálně k mání za cenu 33 990, – Kč včetně DPH, tedy 28 091, – Kč bez DPH.

MSI Prestige 13 AI Evo A1M

Související příspěvky

Leave a Comment