Můžete si v práci zdřímnout?

sleep pods

29,6% zaměstnanců spí méně než 7 hodin za noc a ztrácí ekvivalent 4,7 produktivních dnů ročně.
(zdroj: VITALITYHEALTH/RAND EUROPE; BRITAIN’S HEALTHIEST WORKPLACE)

Výhody zdřímnutí si nelze podceňovat. Dřívější studie prokázaly, že zdřímnout si nám pomáhá dohnat ztracené hodiny spánku a obnovit naše opotřebované synapsy. Vědci z univerzity v Michiganu se snaží přidat k tomuto výzkumu s jejich studií, která tvrdí, že spánek během pracovních hodin je přínosem.

Firmy často instalují kávovary jako řešení pomáhající produktivitě pracovníků, ale tato studie naznačuje, že “chrápárny” mohou být pro produktivitu pracovníků přínosnější.

Autoři studie prokázali pozitivní účinky spánku na 40 účastníků ve věku od 18 do 50 let. Během následujících tří dnů měli účastníci stejnou dobu spánku. Když byli v laboratoři, účastníci byli požádáni, aby dokončili nějaké úkoly na počítači a provedli test, také odpověděli na otázky tákající se spánku, nálady a impulzivity.

Účastníci byli náhodně přiřazeni k 60-ti minutovému spánku nebo ke sledování přírody. Poté byli účastníci požádáni, aby dokončili stejné úkoly a testy znovu. Vědci zjistili, že spící skupina byla více trpělivá, když přišla na dokončení počítačových úkolů, přičemž využili lépe svůj čas při řešení problémů v porovnání s nespícími.

Vedoucí autorka Jennifer Goldschmiedová, doktorka na psychologickém oddělení, uzavřela v tiskové zprávě:

“Naše výsledky naznačují, že zdřímnutí si může být přínosným zásahem pro jednotlivce, kteří se po dlouhou dobu potřebují vyrovnávat s těžkými nebo frustrujícími úkoly.”

Získání dostatečného odpočinku je důležitou lekcí, kterou může každý zaměstnavatel pochopit, zejména ten, kdo má vysoká očekávání od svých zaměstnanců. Arianna Huffingtonová to ví velmi dobře poté, co utrpěla kolaps, zatímco tvrdě pracovala na vybudování The Huffington Post.

RV

 

Související příspěvky